Datum
Weerrapport Januari 2010
1

Nieuwjaar
Zonnige en koude dag. Mooi zonnig begin van het nieuwe jaar. Zwakke noordenwind.
Nieuwjaar 2010 Nieuwjaar 2010

2 Tussen 5 en 8 uur 's morgens flinke sneeuwval (9 cm), daarna droog en zonnig. Rond 6 uur even wat lichte regen. Het bleef af en toe bewolkt. Om 19 uur nog een sneeuwdek van 7 cm. Vanaf 22 uur weer een sneeuwbui en om 24 uur een nieuwe sneeuwlaag van ca. 3 cm. Zwakke tot matige zuid- tot zuidwestenwind.
Sneeuwdek op 2 januari 2010 Sneeuwdek op 2 januari 2010
Sneeuwdek op 2 januari 2010 Sneeuwdek op 2 januari 2010
3

Om 7 uur was er 4,5 cm verse sneeuw gevallen en bedroeg het sneeuwdek 10 cm. De temperatuur was toen -7°C bij een onbewolkte hemel.
Het was verder een koude dag. Zwakke noordoostenwind. Het was wel zonnig door de strak blauwe lucht waar we de hele dag van konden genieten.
Op het moment dat de zon onderging ontstond er op diverse plaatsen grondmist. 's Avonds werd het wel mistig wat later over ging in bewolking.

Om 19 uur was het al -11°C en om ca. 21 uur was het -13,5°C. Maar omdat het bewolkt werd daalde de temperatuur niet verder en zodoende was het om 23 uur al weer -10°C.

Het KNMI gaf onderstaand temperatuur beeld van Nederland om 19:10 uur:
Klik voor een vergroting
Winters tafreel Winters tafreel
Winters tafreel Winters tafreel

4 Omdat het 's nachts bewolkt was begon het minder hard te vriezen. Overdag bleef de bewolking aanwezig maar geleidelijk aan liep de temperatuur op tot -1,5°C als maximum.
Aan het eind van de middag kwam er met de zuiden wind sneeuw opzetten. Later zat er ook wat ijzel tussen. Dit alles resulteerde om 19 uur in 3 cm sneeuw een een sneeuwdek van 11 cm.
5 Over het algemeen een bewolkte dag. Alleen in de ochtend even wat zon waardoor er een lichte dooi optrad. Het sneeuwdek bedroeg om 19 uur nog 9,5 cm. De wind was zwak uit zuidwestelijke richting.
6 's nachts helder en dus kwam het tot matige vorst. De de begon zonnig maar in de middag kwam er bewolking op zetten. Zwakke zuidoostenwind.
Het sneeuwdek bedroeg om 19 uur 9,5 cm.
7 Matige vorst. Koude en bewolkte ochtend. Pas in de loop van de middag kwam de zon erdoor en verdween van lieverlee de bewolking. 's Avonds helder waardoor het snel afkoelde. Zodoende ontstond er mist. Zwakke zuidoostenwind.
Het sneeuwdek bedroeg om 19 uur 9 cm.
8 's Nachts strenge vorst met een minimumtemperatuur van -13,0°C. Overwegend bewolkt. Alleen aan het begin van de middag even wat zon. De zwakke wind draaide naar noordoost. Het was een koude dag.
Het sneeuwdek bedroeg om 19 uur 9 cm.
9 Een krachtige noordenwind (4 á 5 Bft) zorgde ervoor dat de gevoelstemperatuur uitkwam op ca. -10°C. De temperatuur overdag was net iets onder het vriespunt. De hele dag was er sprake van lichte sneeuwval. Door de sneeuwjacht bleef de sneeuw niet egaal liggen. Zodoende was het niet mogelijk om de juiste hoeveelheid vers gevallen sneeuw te meten. Geschat is er ca. 1 cm verse sneeuw gevallen.
Het sneeuwdek bedroeg om 19 uur 10 cm.
Waarschuwing KNMI
KNMI waarschuwing voor sneeuwjacht
Sneeuwjacht over de polder Huizen in de sneeuw
10 De verwachte sneeuwjacht bleef uit. Nog wel een matige noordenwind zodat de gevoelstemperatuur uitkwam op ca. -4°C. Grote overlast vanwege de sneeuw was er dus (gelukkig) niet.
KNMI waarschuwing voor gladheid KNMI weeralarm
Weeralarm KNMI regio zuidwest
Rond het middaguur even een sneeuwbui, later regelmatig nog wat lichte sneeuwval. Ondanks dat het toch wat gesneeuwd heeft is het sneeuwdek wat afgenomen. Reden hiervoor zijn de wat oplopende temperaturen en de noordenwind die soms toch nog wat sneeuw wegblaast.
Het sneeuwdek bedroeg om 19 uur 8 cm.
11 Bewolkte dag. 's Middags even wat lichte sneeuwval. Matige noordenwind.
Het sneeuwdek bedroeg om 19 uur 7 cm.
12 Bewolkt en een matige noordoosten- tot oostenwind. 's Morgensvroeg vielen er even wat kleine sneeuwvolkjes.
Het sneeuwdek bedroeg om 19 uur 6 cm.
13 Tijdens de heldere nacht koelde het nog af tot -4,5°C. Al snel werd het bewolkt en rond het middaguur vielen er de eerste sneeuwvlokjes. Tegen 17 uur werd de sneeuwval even wat meer. Later ging dit over in smeltende sneeuw. De matige wind kwam uit oostelijke richting.
Het sneeuwdek bedroeg om 19 uur 6 cm.
14 Mooie zonnige winterdag. Even na zonsopkomst werd het mistig. De mist verdween echter weer vrij snel.
Vanwege de 4°C dooide het al redelijk. Zwakke tot matige zuidoostenwind.
Het sneeuwdek bedroeg om 19 uur 5 cm.
15 Halverwege de ochtend werd het mistig. De mist bleef lang hangen en ging daarna langzaam over in nevel. Pas aan het eind van de middag was de nevel geheel verdwenen. Zwakke zuidoostenwind en een bewolkte dag.
Het sneeuwdek bedroeg om 19 uur 4 cm.
16 De dooi zette zich vandaag snel voort. De sneeuw verdween halverwege de middag vrij snel toen het eenmaal begon te regenen. De regen duurde voort tot laat in de avond. De zuidoostenwind was matig. Het was een bewolkte dag met temperaturen rond het vriespunt.
Geen sneeuwdek meer om 19 uur, wel nog hier en daar restanten van sneeuw
17 Het dooide vandaag flink. Was er vanmorgen nog vrij veel sneeuw te zien. Tegen het eind van de middag was alleen op een enkel plaatsje nog wat te zien. Vrij zonnige dag. Matige wind uit het westen, later zuidwesten. Goed wandelweer.
18 In de nacht helder. 's Morgens ontstond er al vroeg mist. Later ging die over n nevel welke de hele dag bleef hangen. Soms miezerde het een beetje. Zwakke zuidwestenwind. Alle sneeuw is nu weg.
19 De dag begon met mist welke maar langzaam wegtrok. Daarna bleef het wel bewolkt bij een zwakke noordenwind. 's Middags kwam even de zon door de wolken heen.
20 Vrij zonnig en een zwakke oostenwind. Hierdoor was het vrij fris. Mooi winterweer al leek het soms wel op voorjaarsweer.
21 Grijs weerbeeld. 's Avonds soms wat lichte motregen. Zwakke oostenwind.
22 Vrij zonnig en 's middags was het in he zonnetje best aangenaam. Het leek wel voorjaar. Zwakke tot matige zuidoostenwind.
De vorstgrens lag vandaag precies over Nederland. Het temperatuurverschil tussen het zuidwesten en noordoosten bedroeg ca. 9 graden!
Temperatuurverloop over Nederland
23 Bewolkt. Vanaf 15:30 uur vanuit het zuidoosten lichte regen. 's Avonds rond 22:30 uur sneeuw / natte sneeuw. Zwakke zuidoostenwind.
24 In de nacht was de sneeuw al wat minder geworden. Tot halverwege de middag viel er lichte regen, motregen , motsneeuw. Het was windstil vandaag.
25 Bewolkte koude dag. Zwakke noordoostenwind.
26 Zonnige dag maar wel koud. 's Morgens vroeg een temperatuur van -7°C bij een wind van ca. 3 m/sec wat een gevoelstemperatuur opleverde van ca. -11,5°C.
Op het satelliet van vandaag is goed te zien welk deel van Nederland nog bedekt is met een laag(je) sneeuw:
Sneeuwgebied over Nederland
27 Vandaag weer bewolkt maar ook koud. De matige zuidwestenwind zorgde ervoor dat de gevoelstemperatuur de hele dag rond de -4°C lag. De wind nam tegen de avond toe tot vrij krachtig. Aan het eind van de middag korrelsneeuw welke late overging in regen. De hele avond is het blijven regenen.
De luchtdruk daalde vandaag van 1043,8 hPa naar 1016,6 hPa. Een daling van 27,2 hPa en dat komt niet vak voor.
28 Af en toe regen maar soms ook wat zon. Matige westenwind.
29 Wisselvallig weer. Veel regen en een matige (soms vrij krachtige) noordwestenwind. 's Avonds wat lichte korrelsneeuw. Koud weer.
30 's Morgens rond 7 uur een sneeuwbui die een sneeuwdek van 2 cm achter liet. Overdag weinig bewolking en veel zon. Aan het eind van de middag kwam er vanuit het westenbewolking opzetten. De sneeuw was tegen de avond ver gesmolten. 's Avonds vanuit het noordwesten sneeuwbuien en om 20 uur wederom een sneeuwdek van 2 cm. Zwakke noordwestenwind.
31 Vrij zonnig met mooie stapelwolken. 's Morgens nog een sneeuwdek van 2 cm maar tegen de avond was hetgrotendeels verdwenen. Matige noordwestenwind.

Voor het laatst bijgewerkt op 11-06-2018. Opmerkingen of wil je reageren: stuur een e-mail